Szlovák cégalapítás, szlovák cég

2015.04.15

Külföldön vásárolt szolgáltatások és az ÁFA

Ha szlovák vállalkozó (pl. Kft) külföldi szolgáltatótól vásárol szolgáltatást:

érdemes odafigyelni külföldi szolgáltatások vásárlásánál, mert általában (ha a szlovák törvények szerint a szolgáltatás helyének a fogadó fél székhelye számít, vagyis Szlovákia  - lásd a magyarázatot lejjebb), ezekből a szolgáltatásokból Szlovákiában ÁFA-t kell bevallani és fizetni, sőt előzőleg regisztrálni kell az adóhivatalban. Persze ha a cégnek van rózsaszín kártyás ÁFA regisztrációja, az adót vissza is igényelheti, így nem kell befizetnie.

A szolgáltatás teljesítési helye az a hely, ahol a szolgáltatást fogadó fél székhelye vagy vállalkozása található, ha a szolgáltatást telephely fogadta, akkor ahol ez a telephely található, kivéve a következő esetekben:

Szlovákiában adóznak például ezek a szolgáltatások:

Összegzés: ha külföldi szolgáltatótól olyan szolgáltatást fogad, amelynél nem Szlovákiában van a teljesítés helye, akkor ÁFA-t a helyszínen fizet. Egyébként előzetesen regisztrálnia kell (fehér kártyás EU-s adószámot kap), és ezzel nettós számlákat kell kérnie a szolgáltatótól. Az ÁFA-t havonta be kell vallani, és befizetni Szlovákiában.