Szlovák cégalapítás, szlovák cég

Készpénz használata Szlovákiában

      A cégek Szlovákiában saját maguk szabhatják meg, mennyi pénzt tarthatnak a pénztárukban. Tilos viszont 5000 EUR-nál nagyobb összegű készpénzes tranzakciót végrehajtani. (Ha mindkét fél magánszemély, akkor az összeghatár 15.000 EUR.)
    Egy tranzakciónak egy jogviszonyból adódó tranzakció számít. Tehát ha bérleti szerződés alapján díjat fizetünk, és az hosszabb idő alatt túllépi az értékhatárt, akkor azt nem tehetjük meg készpénzben. Viszont ha pl. nagykereskedésben vásárolunk árut 5000 euróért, másnap megint mehetünk és vehetünk ugyanattól a cégtől árut 5000 euróért készpénzben, mert egy adásvétel különálló jogi esemény.

     Készpénzes tranzakciónak akkor minősül, ha készpénzt (tehát bankjegyeket vagy érméket) az átadó átadja, és az átvevő átveszi szintén készpénzben. Nincs korlátozás, ha a másik fél nem készpénzben kapja meg az összeget (pl. készpénzben az ügyfél befizeti az eladó bankszámlájára). A törvény Szlovákiában érvényes, de ha szlovákiai illetőségű cég (vagy személy) külföldön fizet (vagy kap) pénzt, amely Szlovákia-i teljesítéssel függ össze, akkor szintén vontakoznak rá e szabályok.

    Nem minősül készpénzes fizetésnek, így nincs korlátozva például:

A szabály megszegéséért mindkét fél bírságot kaphat, magánszemélyek 10.000 eur-ig, cégek 150.000 eur-ig, így érdemes odafigyelni.