Szlovák cégalapítás, szlovák cég

A1 nyomtatvány - kiküldetés

A1 nyomtatvány igénylése az úgynevezett  "rövidebb idejü kiküldetés" esetén szükséges. Ekkor a munkáltató nem a munkavégzés szerinti országban jelenti be az alkalmazottat, hanem a cég székhelye szerinti országban.
A külföldön munkát végző alkalmazottakat elsősorban az adott országban kéne bejelenteni, az ottani szabályok szerint jutalmazni és a járulékokat az adott országban fizetni (pl. szlovák cég alkalmazottai Németországban végeznek munkát). Ez alól kivétel csak az úgynevezett "rövidebb idejü kiküldetés" lehet, ennek viszont Szlovákiában a következő feltételei vannak:

A1 nyomtatvány feltételei Szlovákiában

 
Az A1-es nyomtatvány kiadási határideje 45 nap, ha a feltételek teljesítését igazoljuk, ezért időben be kell adni a kérelmet.
A beadás utáni dátummal visszamenőleg is kiadják (pl. május 1-én adjuk be, hogy mennek ki május 10-től októberig, de az A1-est csak 45 napon belül adják ki pl. június végefelé, de az érvényességi dátum május 10-től lesz).
Vigyázat:  Ha a szlovák Szociális biztosító úgy ítéli meg, hogy nem teljesültek a feltételek, akkor nem adják ki az A1-es nyomtatványt, és a már kiküldött alkalmazottakat be kell jelenteni a célországban.
 
A feltételek betartását a kiküldetés ideje alatt is bármikor ellenőrizhetik, és azok megszegése, esetleg a járulékok rendszeres, időbeni be nem fizetése az A1-es visszavonásával jár.
 
Kiküldetésben vagy szolgálati úton az alkalmazottaknak és az ügyvezetőnek is jár a napidíj és a saját autó használatáért költségtérítés, ami adómentes és járulékmentes (Bővebben itt: Autóhasználat, napidíjak, szolgálati utak).
 
Az utóbbi időben egyre fokozottabban ellenőrzik e feltételek betartását, így aki nem tudja őket teljesíteni, nem javaslojuk a kiküldetéses módszert.

A1 nyomtatvány helyett szlovák cégalapítás

Ha a munkavégzés célországa Szlovákia, bizonyos esetekben érdemes lehet "A1-es munkavégzés" helyett szlovák céget alapítani. Ebben az esetben a magyarországi alkalmazottak 100%-ban a szlovák szabályok szerint dolgoznak, szlovákiában vannak bejelentve, és a velük kapcsolatos adminisztráció is egyszerűbb.

Bővebb információk a témában: