Szlovák cégalapítás, szlovák cég

Tagi kölcsön a cégben

Pénz berakása a cégbe

Ha cégünknek pénzre van szüksége, legegyszerűbb módon tagi kölcsönként tehetünk be pénzt, amit később bármikor kivehetünk, amennyiben a cég nincs eladósodva és teljesítjük törvényi kötelezettségeinket. Mivel kölcsön adásáról és visszafizetéséről van szó, adó- és járulékfizetési kötelezettséggel nem járnak ezek a tranzakciók.

Főként induló cégeknél érdemes odafigyelni és időben pénzt tenni a cégbe, ha a kiadások magasabbak, mint a befizetett alaptőke összege. Tegyünk be inkább több pénzt, mint keveset. Nem elég csak zsebből fizetni a számlákat, mert így a könyvelésben nincs elegendő pénz a pénztárban.

Készpénzben nem lehet

2015. áprilisától tilos a kft tulajdonosának készpénzben adni a tagi kölcsönt (ez vonatkozik a tulajdonos közeli hozátartozóira is). Legegyszerűbb megoldás: átutalással, vagy céges bankszámlára való készpénzbefizetéssel adni a tagi kölcsönt, amit akár utána azonnal ki is lehet venni készpénzben a cég pénztárába.

Másik lehetőség továbbra is, hogy idegen személytől kapjon a cég kölcsön - ez lehetséges készpénzben is. Természetesen figyelembe kell venni, hogy készpénzben a törvény legfeljebb 5000 eur értékű tranzakciót engedélyez.

Tehát pl. ha 15000 eur-t akarunk a cégbe tenni, akkor vagy betesszük mi mint tulajdonosok a cég számlájára (aztán akár ki is vehetjük a céges pénztárba), vagy három idegen személytől készpénzben is elfogadhatjuk a kölcsönt, amit persze mielőbb rendezünk.

Tagi köcsön visszafizetése

Visszafizetés esetében készpénzben is történhet a tranzakció, de csak 5000 eur összegig. Ha nagyobb összegről van szó, mindenképen utaljuk át saját személyes számlánkra, és onnan vegyük ki készpénzben.